Kevytyrittäjyys – tukeva ensiaskel yrittäjyyteen!
9.1.2024

Kiinnostaako yrittäjyys ja haluat ottaa ensiaskeleet sitä kohti – kevyesti? Tässä kohtaa kevytyrittäjyys on hyvä tapa lähteä testaamaan yritysideaasi tai laskuttamaan omasta osaamisestasi.

Kevytyrittäjä on henkilö, joka laskuttaa toimintansa laskutuspalvelua käyttäen, joko omalla Y-tunnuksella tai ilman Y-tunnusta. Y-tunnukseton kevytyrittäminen on näistä kahdesta vielä kevyempi tapa lähteä kokeilemaan yrittäjyyttä ilman sitoumuksia, kun taas Y-tunnuksellinen kevytyrittäminen on kevyin polku aloittaa oikeana yrittäjänä, sillä laskutuspalvelu hoitaa myös byrokratian velvoitteet.

Kevytyrittäjäpalvelut hoitavat liiketoimintaan ja laskutukseen liittyvät paperityöt puolestasi, jotta sinulle jää aikaa keskittyä työhösi.

Mitä eroa on kevytyrittäjyydellä Y-tunnuksella tai ilman?

Y-tunnukseton kevytyrittäjä käyttää laskuttamiseen laskutuspalvelun omaa Y-tunnusta. Laskutuspalvelu maksaa kevytyrittäjälle tulon verotuksellisesti palkkana muodostamatta kuitenkaan työsuhdetta kevytyrittäjän kanssa. Kuitenkin vastuiden ja eläkevakuutuksen näkökulmasta Y-tunnukseton laskuttaja katsotaan yrittäjäksi. 

Y-tunnuksellinen kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oikeana yrittäjänä niin, että siinä yhdistyvät laskutuksen helppous ja yrittäjyyden hyödyt.

Kumpi väylä yrittäjyyden aloittamiseen kannattaa siis valita?

Y-tunnukseton vaihtoehto voi olla sopiva, jos:

  • Haluat kokeilla yritysideaasi helposti ilman omaa Y-tunnusta
  • Laskutat kertaluontoisesti
  • Sinulla ei ole tarvetta liiketoiminnan vähennyksille.

Y-tunnuksellinen kevytyrittäjä on taas virallisesti yksityinen elinkeinonharjoittaja, eli kansankielellä toiminimiyrittäjä, joka nauttii kaikista Y-tunnuksen tuomista hyödyistä kevytyrittäjyyden helppoudella. Y-tunnuksellisen kevytyrittäjyys voi soveltua sinulle, kun

  • Haluat 5 % tuloistasi verovapaana yrittäjävähennyksen ansiosta
  • Tarvitset laajemmat liiketoimintaasi liittyvät vähennysmahdollisuudet
  • Haluat verohyötyä alv-palautuksista ja alv-alarajahuojennuksesta.

Y-tunnuksellisena yrittäjä olet myös uskottavampi asiakkaidesi silmissä, ja sinulla on selkeä juridinen asema yrittäjänä. Päätoimisella yrittäjällä on myös mahdollisuus starttirahaan.

Kevytyrittäjyys sopii aloittavalle yrittäjälle, joka haluaa lähteä kokeilemaan yrittäjyyttä. Se sopii sivutyön laskuttamiseen ja on myös hyvä vaihtoehto palkkatyölle. Kevytyrittäjyys Y-tunnuksella sopii loistavasti myös päätoimiseen yrittäjyyteen.

Kaikissa yrityksen perustamisasioissa auttaa veloituksetta Uusyrityskeskus Neuvoa-antava, joka vastaanottaa asiakkaita Lapualla Invest Lapuan tiloissa.

Yrityksen perustamista suunnittelevalle ja yrityksen perustajalle löytyy paljon hyödyllistä tietoa Yritystulkista, tämän linkin takaa.

Artikkeli Kevytyrittäjyys – tukeva ensiaskel yrittäjyyteen! julkaistiin ensimmäisen kerran Invest Lapua.

Katso alkuperäinen artikkeli.
Tekijä: Jouko Vuolle

Scroll to Top

Tarjouspyyntölomake

Yhteydenottolomake